mandag 4. januar 2010

Knud Knudsen



Knud Knudsen (kalles bokmålets far) var personen bak fornorskingen av det danske skriftspråket, som nå er kjent som bokmål. Han skrev flere artikler der han fram sitt syn på språket og Drøftet endringer han mente skulle gjennomføres. Han hadde liten tro på at Ivar Aasen og hans landsmål kunne gjennomføres.


Står for:

  • Fornorske det danske språket
  • Tilhenger av langsom og gradvis endring av skriftspårket.
  • Var for samnorsk (sammenslåing av riksmål og landsmål)
  • Ville ha morsmål som hovedfag, ikke latinsk og gresk


Argumenter:

  • Mente det var urealistisk å tro at det norske folk ville ta ibruk et skriftspråk som ikke bygde på noe eksisterende talemål. (aasen: et nytt skriftspråk i grunnlag av de norske dialektene )
  • Bjørnstjerne bjørnson prøvde seg som landsmåls dikter, men gikk over til riksmål fordi landmål var for vansklig for han å lære, man mistet troen på aasens prosjekt og stiftet senere norsk riksmålsforbund.
  • Så at elevene hadde store vansker med å skrive dansk skriftspråk ettersom de snakket på norsk. Skriftspråket burde fornorskes slik at det lå nærmere til norsk tale.


Han la inn forslag til et rettskrivnings reform som gikk i hovedsak på å fjerne stumme bokstaver f.eks miil ble til mil og muus ble til hus. Fremmedord ble forenklet f.eks philosoph ble til filosof.

Han var drivkraften bak fornorskingen til riksmålet og var nøkkelperson bak det moderne bokmål.

Ibsen og knudsen var de norske representantene som i 1869 reiste til det skandinaviske rettskrivning i stokkholm, herla de inn norskag som senere har blitt innført i det skandinaviske språk:

  1. Latinske bokstaver, ikke gotiske
  2. Små bokstaver i substanti v
  3. Innføring av bokstaven å istedet for aa.

3 kommentarer:

CR sa...

Hei
Jeg lurer på om du kan svare meg på dette. Hvorfor er ikke Knudsen like kjent for sitt arbeid med å fornorske skriftspråket til Norge, når det har hatt stor betydning for bokmål i forhold til Ivar Aasen?

Håper du kan svare:)

Unknown sa...

fordi livet er urettferdig

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.