mandag 12. oktober 2009

Det moderne prosjektet

Vi fikk tre oppgaver å velge mellom. Jeg valgte oppgave 1. 

Lag en oversikt over hvordan disse personene har bidratt med ideer til det moderne prosjektet Bruk lærebokteksten og tekster fra tekstsamlingen.


 John Locke

John Locke levde fra 1632-1794. Han var en av de store tenkerne under "Det moderne prosjektet" og i opplysningstiden. Han stod for empirisme, altså teorien om at all kunnskap må bygge på er faring og sansning. I tillet har Locke gitt ut bøker om toleranse og styresettet. Han mente at religioner skulle få toleranse, og at staten skulle være folkets tjenere. Det vil si at staten skal sikre individets rettigheter, hvis ikke skulle de avsettes.


Jean-Jacque Rousseau

Jean-Jacque Rousseau var en fransk opplysningsfilosof som er kjent for tankene rundt folkesuverenitet og folkestyret. Han mente at mennesker er født fritt fra naturens side, men etter at vi gikk inn i samfunn har vi bidratt til å lage ulikhet og ufrihet.


Voltaire

François-Marie Arouet, også kjent som Voltaire var en fransk filosof, forfatter og historiker. Han kritiserte kirken og den kristne tro. Han mente også at det var for mange motsigelser i bibelen. Voltaire "grunnla" deismen, der han mente at det var en gud som skapte verden, men at han har forlatt menneskene til sin egen fornuft, og at de selv må rette opp i sine feil og problemer. Tankene hans rundt dette har senere ført til blant annet ateisme. Han skrev en del innlegg til encyklopedin og jobbet for ytringsfrihet, religionsfrihet og menneskerettigheter.


Denis Diderot

Dennis Diedrot levde fra 1713-1784. han mente at første steg mot en bedre verden var kampen mot religion. Han skrev sammen med Jean d'Almbert opplysningstidens viktigste symbol,  Encyclopedia. Encyclopedia skulle inneholde kortversjoner av all kunnskap. Den skulle fjerne gammel overtro og spre opplysningstidens ideer.


Ludvig Holberg

Ludvig Holberg var føtt i Bergen og var trolig den største forfatteren i Norden på 1700-tallet. Han er kjent for å ha skrevet en rekke fortellinger med samfunnskritikk. Det var komediene Holdberg skrev som har levd videre, og vi kan se at også de er fulle av samfunnskritikk i humoren. Han engasjerte seg i barns utdanning, og mente det var viktig å fokusere på fagene språk. geografi og historie.


Henrik Wergeland

Henrik Wergeland var en forfatter fra Kristiansand. Han var en aktiv skribent i språkdebatten og i andres politiske sammenhenger. Likevel var det rettferdig og religionsfrihet han brant mest for. Han jobbet blant annet for å få jødeparagrafen fjernet og for borgerskapets rettigheter og folkeopplysning.


Charles Darwin

Charles Darwin levde fra 1809 til 1882. Han ga ut boken "Om artenes opprinnelse" der det som hvordan mennesker og dyr har utviklet seg gjennom tidene. Disse teoriene gikk mot kirken i den sanne ånd av "Det moderne  prosjektet."


Bilder kommer!


1 kommentar:

Mettek sa...

En god del fagstoff, men jeg savner bilder, hyperlenker og etiketter som kan myke opp bloggen og gjøre det letter å finne frem i.

mette