søndag 25. oktober 2009


1. Litteraturens program
Georg Brandes mente at litteraturen kritiserte holdninger som stammer fra gamledager. Hvis litteraturen som ble skerevet var sann, var litteraturen blitt moderne. Han mente også at Norge hadde flere fremskritt, inspirert av Europa. Selv om vi har disse fremskritene mente han at tradisjoner som ekteskap, religion, kvinner, skole osv. Brandes ville ha forandringer på dette, for å få disse spørsmålene under debatt i samfunnet.

2. Realismebegrepet
Man sier at naturrealismen er en del av realismen fordi begge "typene" vil øve samfunnskritikk. Begge "typene" skildrer også samfunnet på en måte som gjør av nød, urettferdighet og undertrykkelse blir avslørt.

Realistene ble omfattet som optimistiske fordi de mente mennesket har vilje og kan velge ansvar og moral. Naturalistene mente derimot at mennesket har en vilje og kan velge ansvar og moral. Naturalistene mente derimot at menneskene er bestemt av arv og miljø. De ville også skildre virkeligheten så nøye som mulig. Litteraturen ble oppfattet som pessimistisk.

De hadde forskjellige måter å skrive på, ettersom realistene ville "avdekke virkeligheten," mens naturalistene skulle få sannheten.

3. Bjørnstjerne Bjørnson
Bjørnson var en forfatter og et samfunnsmenneske. Han mente at det var en menneskeplikt å "arbeide for virkelig likhet, virkelig frihet og virkelig opplysning." Dette var et nøkkelord for livet og dioktingn hans gjennom livet.

4. Faderen
Realismen kommer til uttrykk i "Faderen" fordi den handler om at riktom ikke er det viktigste i livet. Bjørnson uttrykker også at man ikke kan kjøpe kjærlighet.

Ingen kommentarer: